Ej dečko.

Otkad znam za sebe nosim hlače. Mama je prepoznala priliku. Uvela je odgojnu mjeru zvanu: nosićeš suknju. Bila sam najdobrije (dada znam!) dijete na svijetu. Nisam imala izbora. Ili to ili suknja. Crtiće mi nikad nije zabranila. Nije imala potrebu.
Postoji i fotka. Ne, neću vam je pokazat. Upotrijebite maštu. Obiteljski izlet. I ja, u suknji. I sandalama. Urlam iz petnih žila. Jer suknja. I sandale. Užasi.

Vozim se autobusom. Prazno sjedalo je do mene. Prilazi gospođa. Dečko, slobodno? Slobodno je, gospodine. Naljutila se. Vikala je na mene (ne volim kad viču na mene). Nije ona nikakav gospodin. Otkud mi pravo da joj to govorim. Ipak je sjela. Dobila je osmijeh.
Čekam frendicu u wcu. Ženskom. Ulazi ona. Vidi mene. Šok i nevjerica. Izlazi. Provjerava znakić na vratima. Vraća se natrag. I dalje ne vjeruje. Smiješkam se. Čekam. Odlazi u muški wc. Skoro kolabira. Sve je fulala. Gospođo, molim vas, vratite se! Anatomski sam korektna.
I bivši momak. Iz moje strejt faze. Usporedio me s muškarcem. Ali to govori više o tebi nego meni. Šutio je. Još dugo. S kiselim osmijehom. Tada mi je već bio bivši.

Oduvijek nosim kratku kosu. Oduvijek se oblačim na muškom odjelu. Oduvijek izgledam kao dečko. Ali nisam.
Oduvijek gledam upitnike iznad glava prolaznika. Oduvijek slušam došaptavanja. Štaeovo muško il’ žensko (insert seljački naglasak). Šta si ti neka lezba. Sve redom stranci. Sve redom znatiželjnici. Ne poznaju me. Ne znaju šta volim. Jesam li ok. Ali im je važno šta imam u gaćama. I koga držim za ruku. Samo bitno.

S vremenom naučiš to ignorirat. Ne čuješ više dosadna došaptavanja. Ne tiču te se. Jer znaš tko si. Nisi kriva jer oni ne znaju. I jer im je neugodno. Jer naučiš voljet sebe. Onakva kakva jesi. U hlačama. S osmijehom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.